DAVOR.HR © 2013 | Sva prava pridržana 

11. 04. 2014. | Izvor: HINA

Vlada odobrila kreditno zaduženje HŽ Carga od 250 milijuna kuna

Ostale vijesti:

Vlada je u četvrtak odobrila kreditno zaduživanje HŽ Cargu od 250 milijuna kuna radi pokrića troškova financijske konsolidacije i zbrinjavanje viška zaposlenih.

 

HŽ Cargo zadužuje se kod zajednice ponuditelja Hrvatske poštanske banke i Croatia banke, za što će Vlada izdati državno jamstvo o čemu je danas također odlučila.

 

Otplata kredita je jednokratna, odnosno godinu dana od zadnjeg korištenja kredita, uz redovnu kamatnu stopu u visini 6,55 posto godišnje s tim da je ugovoren obračun i plaćanje kamata polugodišnje primjenom proporcionalne metode.

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je na sjednici Vlade da je kredit dio plana restrukturiranja HŽ Carga. Sukladno tom planu, kredit bi se u roku godine dana trebao zamijeniti dugoročnim kreditom bez državnog jamstva.

 

Vlada je danas dala i suglasnost na smjernice plana restrukturiranja HŽ Carga za razdoblje od 2014. do 2018. godine.

 

Plan će HŽ Cargo uputili Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a treba ga odobriti Europske komisija.

 

Ostvarenje plana restrukturiranja je uvjet opstanka HŽ Carga, kaže ministar Hajdaš Dončić.

 

Prema tom planu, država će preuzeti 800 milijuna kuna obveza HŽ Carga, broj zaposlenih bit će smanjen, odnosno bit će zbrinuta 804 radnika tako da se za 300 daje otpremnina, 44 radnika raspoređuje se u Željeznički fond, a razlici će biti ponuđena otkazni rok uz otpremninu. Planira se i smanjenje plaća, a dio ovisnih društava bit će privatiziran ili pripojen matici.

 

Plan je rađen vrlo konzervativno, uz pretpostavku daljnjeg pada prometa od 14 posto pa se očekuje da će ga Europska komisija odobriti.

Od ukupnog iznosa kredita, 120 milijuna kuna namijenjeno je financijskoj konsolidaciji, a 130 milijuna kuna za zbrinjavanje viška zaposlenih.