DAVOR.HR © 2013 | Sva prava pridržana 

16.07.2013. | Izvor: danas.hr

Cijene divljaju, situacija je najgora do sada!

Ostale vijesti:

U odnosu na prošli mjesec, u supermarketima su jeftiniji sezonsko voće i povrće, dok su agrumi i badem skuplji. Na godišnjoj razini najupečatljivija poskupljenja pogodila su poriluk, mrkvu, glatko i oštro brašno, jaja i kivi. Svi navedeni artikli u odnosu na srpanj prošle godine skuplji su od 40 posto do više od 60 posto, piše portal supermarketi.info.

 

Ovaj mjesec dominantni su trendovi pojeftinjenja sezonskog voća i povrća, pri čemu se najviše ističe paprika babura, koja je u odnosu na lipanj u prosjeku jeftinija za čak 64,86 posto. Jaki trend pojeftinjenja pokazuju i tikvice, koje su u prosjeku jeftinije za 61,58 posto, te rajčica (41,81 posto) i zeleni kupus (33,37 posto). Od poskupljenja najznačajnije je ono naranče (u prosjeku 24,38 posto) i kivija (30,46 posto).

 

Akcijska kupovina će biti sve važnija

 

Ovaj mjesec zamijećena razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice iznosi 79,22 kn, što je 21,89 kn više nego prošli mjesec. Razlika postaje sve veća, pa je građanima sasvim sigurno vrlo važno što i u kojem supermarketu će kupiti. Akcijska kupovina će biti sve važnija.

 

Što se tiče ukupne povoljnosti iskazane SM-indeksom, Getro se ovaj mjesec vratio na vodeću poziciju, dok je Kaufland ovaj mjesec drugi po povoljnosti. Treća pozicija ovaj mjesec pripada oporavljenom Konzumu, dok su Plodine i Billa na sredini ljestvice povoljnosti. Interspar i Mercator su kao u stara vremena na začelju ljestvice.

 

Popis svih trendova poskupljenja i pojeftinjenja možete vidjeti na stranici supermarketi.info.

Premda je na mjesečnoj razini došlo do smirivanja divljanja cijena, situacija na razini godine je najgora do sada. I opet je došlo do postavljanja negativnog rekorda. Naime, broj zabilježenih trendova poskupljenja je 79, a pojeftinjenja samo jedan. Dakle srpanj prošle godine bio nam je puno jeftiniji nego srpanj ove godine.